Tips
Aalsmeerse Plantenhal tips !
BEMESTING
Bemesting is toch vaak wel nodig voor een mooie tuin met groen gras en gezonde planten. We krijgen vaak de vraag wat voor mest er nodig is en wanneer; vandaar hierbij enkele tips!
Koemestkorrels zijn 100% organisch.
Koemest is een organische meststof wat veel stikstof bevat en wordt veel gebruikt in verse vorm in de groentetuin.In gedroogde vorm is het geperst in korrels die oplossen als ze nat worden. Koemest wordt gebruikt voor de border,gazon en groentetuin. Geadviseerd wordt om het laat in het najaar bij alle planten te gooien zodat het de hele winter kan inwerken. Het duurt even voordat koemest werkt,maar het werkt wel lang door. Vroeg in het voorjaar kan het ook op het gazon gestrooid worden. Maar later wordt het afgeraden vanwege verbranding door de zon! In het voorjaar niet in de border gebruiken omdat koemest veel stikstof bevat wat zorgt voor mooie groene bladeren,maar minder bloemknopvorming.
Siertuincompost is 100% organisch.
Compost is gemaakt van gecomposteerd groenafval,toevoeging van turf,naaldhoutschors en organische meststoffen. Compost bevat voeding! Het maakt de grond luchtig zodat het water beter vastgehouden kan worden. Ook wordt de structuur verbeterd en zullen er meer bacteriën en wormen in de grond komen die ook nuttig zijn. Het wordt voornamelijk in het voor- en najaar gestrooid.Het kan niet verbranden en je kan nooit teveel strooien.
Tuinturf is 100% organisch.
Tuinturf is doorvroren zwartveen en het heeft een losse structuur. Het is een bodemverbeteraar voor planten die van zure grond houden,bijv. Azalea,Rhododendron,Camelia,Heide,Pieris,Skimmia. Maar ook Bamboe en Hortensia. Tuinturf zorgt ook vooral bij de Hortensia voor een intensere kleur. Flets rose wordt helder rose. Tuinturf wordt ook bij kleigrond gebruikt omdat het de grond luchtiger maakt. Hierdoor wortelen de planten beter. Het bevat echter geen voeding!
Turfstrooisel of molm is 100% organisch.
Turfstrooisel heeft veel van dezelfde eigenschappen als die van tuinturf. Het is echter grover en maakt de grond nog luchtiger. Het wordt ook gebruikt als winterdek op bollen en knollen s’winters in de grond. Tevens wordt het gebruikt om knollen s’winters in te laten overwinteren.
Kalk is 100% organisch.
Kalk maakt de grond minder zuur en is dus niet geschikt voor planten die van zure grond houden! Het zorgt voor een betere groei van planten en gazon. Mos krijgt minder kans. Als je bij planten af en toe wat kalk strooit dan kunnen ze beter andere meststoffen opnemen. Kalk is goed bij o.a. druiven,Lavendel,rotsplantjes (op enkele uitzonderingen na),Aubretia en kruiden. Vaak wordt er nog mineralen of magnesium aan toegevoegd. In het voor- en najaar wordt het gestrooid over het gazon om mosvorming tegen te gaan. Bij planten in het voorjaar strooien.
Gazonaanleg
Gazonaanleg kan op twee manieren gebeuren : Graszaad strooien of graszoden leggen.
Ook belangrijk zijn de eisen die u aan het gazon stelt. Wilt u een gazon aanleggen om kinderen erop te laten spelen ; kies dan een speelgazon. Dit is een mengsel van diverse grassoorten wat sterk is en snel herstelt. Het is minder fijn dan een siergazon. Siergazon is niet geschikt om op te spelen of tentjes te bouwen. Het is echt een siergazon waar weinig of niet op gelopen gaat worden. Verder zijn er zaadmengsels te koop die geschikt zijn voor een gazon wat bijna of geheel in de schaduw ligt.
Voordat u gras gaat zaaien of zoden gaat leggen is het belangrijk om te zorgen dat de bovenlaag omgespit is. Er hoort ook wat compost of ander organische mest toegevoegd zijn en de grond moet vrij zijn van onkruid , steentjes , takken ,etc. Goed aanharken en hierna zorgvuldig egaliseren en aantrappen (bind plankjes onder laarzen en erover lopen). Een vlak oppervlak is heel belangrijk , want het maait gelijkmatiger en er blijven geen plassen op staan. Het ziet er natuurlijk ook mooier uit !
Gras zaaien kan vanaf april tot ongeveer eind mei. Wanneer de temperatuur wat beter wordt en de grond wat warmer is. Beter zijn de maanden augustus en september , omdat de grond dan goed opgewarmd is. Het graszaad zal hierdoor sneller ontkiemen. Eventueel kan u het zaad mengen met wat zand , want dan kan het makkelijker verdeeld worden. Aangeraden wordt om het te strooien in twee delen. Eenmaal in de lengte richting , de tweede keer in de breedte. Hierdoor wordt het zaad regelmatig verspreid. Hierna eventueel afdekken met een dun laagje potgrond en aandrukken met een wals of weer met de plankjes onder de laarzen. Dan voorzichtig sproeien en regelmatig vochtig houden. Na ongeveer 10 dagen is er resultaat te zien ! De eerste keer het gras voorzichtig en niet te kort maaien.
Voor graszoden is de voorbereiding hetzelfde als bij gras zaaien. Maar nu moeten de zoden gelegd worden in lengte richting. Goed tegen elkaar aan en bij de volgende rij beginnen met een halve rol. Zo verspringt het mooi en wordt het sneller een geheel. Hierna regelmatig blijven sproeien en vooral ook de hoeken , want die drogen het snelste uit. De eerste keer niet te kort maaien.
Voor- en nadelen van gras zaaien :
Voordeel ; – het is een stuk voordeliger dan zoden
– lang houdbaar , dus toepassen wanneer dat uitkomt
– meer keuze uit grasmengsels
– in het begin wel gevoeliger voor ziektes , maar uiteindelijk sterker dan zoden
Nadeel ; – beperkte periode om te zaaien ( april/mei , liefst augustus/september ; grond warm / zaad sneller ontkiemen )
– duurt langer voordat er intensief op gelopen kan worden
Voor- en nadelen van graszoden :
Voordeel ; – meteen resultaat
– kan sneller op gelopen worden
– kan in principe het hele jaar door gelegd worden ( niet tijdens vorst )
Nadeel ; – stuk duurder dan inzaaien
– moet zo snel mogelijk ( liefst dezelfde dag ) nog gelegd worden
– droogt sneller uit in het begin
– er is vaak minder keus in mengsels
GAZON-mest
Om een mooi groen gazon te krijgen en om groen te houden zijn er een paar dingen waar u op moet letten! – Weet op wat voor soort grond u tuiniert – Regelmatig maaien – Bemesten
Gazon -AZ
Gazon -AZ werkt met een 7 stappen plan:
Stap 1 Als er mos in het gazon zit dit eerst zoveel mogelijk eruit halen,liefst met een verticuteerhark
Stap 2 Eventueel de kale plekken doorzaaien met graszaad en het gazon hierna enigszins vochtig houden.
Stap 3 AZ kalk strooien. AZ kalk bevat bodembacteriën en schimmelcultures,deze zorgen ervoor dat de wortelontwikkeling meteen weer op gang komt. Het kan op elk tijdstip gestrooid worden,want het geeft geen kans op verbranding.
Stap 4 Nu met Gazon -AZ bemesten. Dit is mest op plantaardige basis met een juiste verhouding van voeding met micro-organisme en bacteriën. Hierdoor wordt dood organisch materiaal zoals mos en maaisel afgebroken.
Stap 5 Gras maaien:Voor een siergazon lengte gras instellen op 3 cm. Voor speelgazon lengte gras instellen op 4 cm. Boven de 25 graden lengte gras instellen op 6 cm,hierdoor maakt het gras zijn eigen schaduw waardoor het minder snel uitdroogt. Boven de 30 graden het gras niet meer maaien.
Stap 6 In augustus nog een keer bemesten. Als er mos is mag u gelijktijdig er ook nog kalk bij strooien.
Stap 7 Vanaf half oktober eventueel het gazon met cocopeat bestrooien. Dit product neemt veel vocht op waardoor mos geen kans krijgt.
Gazon -AZ is een natuurlijke meststof wat er voor zorgt dat het bodemleven goed op gang komt. Hierdoor komen er meer wormen die al woelend de grond luchtig maken. Hun afval trekt ook weer vogels aan.
Door Gazon -AZ gaat het gras langzamer groeien,dus minder maaien. Maar het groeit ook dichter waardoor onkruid nagenoeg geen kans krijgt. Gebruik het liefst dan ook geen bestrijdingsmiddelen want die vernietigen ook het bodemleven.
Pokon
Pokon heeft als gazonbemesting Pokon gazonmest Plus met kalk.
Dit product wordt gestrooid in febr. t/m april en voor de tweede keer in sept. t/m november. De kalk voorkomt de groei van mos in het gazon. Na het strooien moet het binnen 24 uur regenen of u moet gaan sproeien.In de zomer wordt Supergroen gazonmeststof gestrooid om het gazon extra te bemesten voor weer een mooie groene kleur. In deze voeding zit een hoog stikstof gehalte die nodig is om de voedingstekorten weer aan te vullen na het vele maaien.Deze meststof wordt vaak tussen voor-en najaarsbemesting toegepast.
Pokon heeft ook als gazonmeststof nog het vroeger vaak gebruikte 12-10-18 ofwel kunstmest in het assortiment. Dit is niet alleen voor het gras,maar eigenlijk voor de hele tuin geschikt. Deze mest zorgt voor een snelle groei van het gras. Het moet wel regelmatig gestrooid worden anders wordt het gras geel. Deze mest maakt alleen de grond niet op natuurlijke wijze beter en geeft een grotere kans op verbranding van het gras. Op een gegeven moment zorgt het zelfs voor een verzouting van de grond. Daarom wordt deze mest tegenwoordig niet meer zo vaak gebruikt. Vaak alleen nog door oudere tuinders.
Culterra en koemest kunnen ook goed als gazonbemesting worden gebruikt. Pas op met koemest aangezien het kans op verbranding kan geven van het gazon. Dus alleen vroeg in het voorjaar en laat in het najaar toepassen.
Culterra npk 10-4-6
Culterra heeft een dierlijke/plantaardige oorsprong en is een complete meststof voor de gehele tuin. Het heeft een lange werkingsduur met een hoog rendement,lost snel op en wordt niet de grond uitgespoeld. Bevat min.40% organische stoffen.
Fosfaat
Fosfaat (P) zorgt voor een goede ontwikkeling van de wortels,vrucht- en bloemvorming. Het wordt gebruikt in de border,moestuin en gazon. Mocht u appelboom minder appels gaan dragen,is er kans dat de boom fosfaat tekort heeft.
Kalium
Kalium (K) zorgt voor stevigheid van de plant. Het verhoogd de weerstand tegen ziekten plagen en droogte. Het zorgt er tevens voor dat de plant beter winterhard wordt. Kalium zorgt voor een goede bloemknopvorming,vooral bij de Agapanthus. Het wordt ook gebruikt bij fruitbomen,struiken(bessen o.a.),gazon en bol- en knolgewassen.
Magnesium
Magnesium (Mg) zorgt voor een goede aanmaak van bladgroen. Coniferen blijven mooie groene naalden houden. Coniferen die bruin worden hebben vaak magnesium tekort. Skimmia’s,Rhododendrons en sierstruiken hebben vaak ook geel of bleek blad hierdoor!
Kunstmest npk12-10-18
Staat voor: (N)stikstof 12% (P)fosfor 10% (K)kalium 18%
Vroeger werd er heel veel kunstmest gebruikt in de moestuin,siertuin en gazon. Het werkt snel,alles groeit sneller. Maar het moet elke 4-6 weken gestrooid worden. Het geeft kans op verbranding bij zonneschijn,dus na het strooien direct sproeien. Het geeft kortdurend een mooi resultaat. Maar het maakt de structuur van de grond niet blijvend beter. Ook de bacteriën en wormen krijg je er niet mee de grond in. Kunstmest wordt tegenwoordig veel minder gebruikt door de komst van andere organische meststoffen.
Voor de volgende merken kunt u bij ons terecht : Pokon , Bayer en Ecostyle. Wij helpen u graag met advies geven bij de vele mogelijkheden.
Buitenplanten en hun verzorging
Winterhard (vaste planten) is niet voor iedereen duidelijk. Winterhard kan nl. ook bladverliezend zijn,maar loopt gewoon weer uit.
Eenjarigen zijn plantjes die gezaaid of uit stek gekweekt zijn. Ze kunnen de hele zomer bloeien,mits ze goed verzorgd worden ! Belangrijk is dat ze geplant worden in een goede potgrond die rijk is aan voeding . Regelmatig water geven en naar behoefte op een zonnige of juist minder zonnige plek planten. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen is heel belangrijk,anders gaat de plant zaad maken waardoor knopvorming stopt. Planten uit zaad opgekweekt zullen altijd minder vertakt zijn als uit stek gekweekt. Bijv.een geranium uit zaad houdt altijd maar 1 steel. Terwijl een stekgeranium mooi vertakt en dus ook flink uitgroeit tot een rijk bloeiende plant.
Dus door regelmatig water,voeding en uitgebloeide bloemen te verwijderen heb je langer plezier van je planten ! Voeding kan door elke week een scheut voeding in de gieter toe te voegen en hiermee de planten te begieten. Of bij het planten voedingskorrels toe te voegen die het hele seizoen voeding gedoseerd loslaten. Dit werkt voor veel mensen wel heel praktisch !
Tweejarigen planten. Dit zijn planten die het eerste jaar gezaaid zijn,tot plant zijn uitgegroeid en de winter daarop bestand zijn tegen nachtvorst. In het tweede jaar zullen ze gaan bloeien en sterft de plant bijna altijd af. Maar onderhand heeft hij alweer zaad laten vallen wat hetzelfde jaar alweer uit is gegroeid tot plantje. Daardoor komen deze planten bijna altijd weer terug. Denk maar aan Stokrozen,Vingerhoedskruid,Duizendschoon,Vergeet me nietjes,Gele Toorts,Judaspenning. Maar ook kruiden zoals Peterselie en Kervel. In het voorjaar wat mest erbij gooien en afgestorven delen verwijderen of fijn knippen ! Niet schoffelen in de zomer,want dan schoffel je de hele kleine jonge plantjes dood !
Tips voor vaste planten
Planten die na de langste dag bloeien (ongeveer 21 juni) kunnen vanaf half mei tot de langste dag worden getopt of halverwege afgeknipt. Hierdoor wordt de plant steviger,gezonder,voller en het zorgt voor een rijkere bloei ! Bij hoge Phloxen haal je om en om de toppen uit de planten. De ene laat je intact en bij de andere breek je de kop af. De eerste groeit rustig door en gaat knoppen maken. De tweede gaat eerst vertakken en daarna knoppen maken,waardoor je een langere bloeitijd hebt.
Bij hoge Sedums (Hemelsleutel) knip je de plant voor de helft af. Hierdoor blijft hij lager en zal niet zo snel uit elkaar vallen. Bij Herfstasters , Echinacea , Helenium , Solidago , Monarda , Phloxen en artemisia halen wij de koppen eruit.
Als u vaste planten na de eerste bloei afknipt geeft dat vaak een tweede bloei. Wel belangrijk is dat u na de snoei meteen ook nog mest erbij strooit; want ze hebben veel voeding nodig. Nepeta , Ridderspoor , Scabiosa , Anemone japonica , Vrouwenmantel , Salvia’s , Geraniums , Latyrus vernus zijn o.a. planten die hiervoor geschikt zijn.
Lavendel
Lavendel angustifolia ( gewone Lavendel ) :
Lavendel houdt van veel zon en geen natte plek. Lavendel kan goed tegen droogte , dus niet te snel water geven als hij in de grond is geplant. Ook in potten niet teveel water geven. Zorg ook voor kalkrijke grond , dus geen tuinturf erbij strooien!
Snoei de Lavendel in het voorjaar als de nachtvorst voorbij is. Terugsnoeien tot daar waar u onderaan nog uitlopertjes ziet. Per takje een paar uitlopertjes laten zitten en de rest afknippen. Snoei maar goed kort , hij loopt bijna altijd weer uit ! Anders gaat de plant verhouten ! In de zomer na de bloei de bloemstengels afknippen en zoveel mogelijk groen eraf knippen. Tot iets meer dan de helft over blijft. Snoei de plant mooi in model ( ook aan de zijkanten van de plant ). Niet te laat snoeien , want dan vriest de plant in en overleeft hij de winter moeilijk. Dit soort Lavendel is voor ons klimaat het meest geschikt.
Deze Lavendel bloeit 1 keer , maar de bloeiaren blijven lang zitten. Lavendel is er in diverse kleuren zoals : alle tinten paars/blauw ( licht en donker ) , wit en licht roze.
Lavendel stoechas :
Lavendel stoechas , ook wel Vlinder- of Kuiflavendel genoemd ; houdt ook van een zonnige plek. Maar deze wil wel tuinturf bij het planten ! Hij houdt namelijk van wat zure grond. Het snoeien van deze Lavendel gebeurt in de zomer. Dat is omdat deze Lavendel vroeger in de zomer bloeit. De hele zomer blijft deze knoppen maken en uitgebloeide bloemen verwijderen bevordert de bloei ! Ook deze Lavendel houdt niet van teveel water , dus matig met water geven.
Beide Lavendel soorten hebben weinig mest nodig. Er is speciale mest voor Lavendel te koop !
Kerstbomen
Vroeger werden de kerstbomen vaak op kerstavond gekocht , neergezet en opgetuigd , om vaak tot Driekoningen te laten staan. De mensen hadden nog geen centrale verwarming , maar een hout- , kolen- of oliekachel. Deze geeft een andere warmte af dan de verwarming van tegenwoordig. Ook worden de bomen nu veel eerder gekapt , verkocht en neergezet. Daardoor worden er ook andere eisen aan een boom gesteld. Hieronder vindt u een lijst van de meest verkochte kerstbomen met hun eigenschappen.
De Nordman ( Abies Nordmanniana )
Tegenwoordig wel de meest verkochte boom , met een donkergroene platte naald van ongeveer 18 tot 35 mm lang. De onderkant is blauwgrijs van kleur. Een langzaam groeiende boom , met een vol en breed takkengestel. Hij wordt voornamelijk in Denemarken , Duitsland en Nederland gekweekt. De Nordman heeft nagenoeg geen last van naaldval. Hij wordt zowel gezaagd als met kluit verkocht.
Koreaanse zilverspar ( Abies Koreana )
Deze Spar heeft glimmende lange donkergroene naalden en de onderkant is zilverwit. De groei is compact en slank blijvend. Hij geeft mooie 50 tot 75 mm lange zilverblauwen kegels die op de takken zitten. Na het rijp worden vallen zij uit elkaar. Deze Spar wordt eigenlijk alleen met kluit of op pot verkocht en kan later ook in de tuin geplant worden.
Servische spar ( Picea Omorika )
Deze Spar wordt bijna altijd als kluitboom verkocht. Hij heeft een groene stompe zachte naald en is aan de onderkant zilvergrijs van kleur. De groeiwijze is slank en compact en zeer geschikt om later in de tuin te planten. Door zijn dichte en fijne wortels kan hij goed water opnemen , waardoor hij langer zijn naalden vasthoudt.
Fijnspar ( Picea Abies )
Deze boom wordt de laatste jaren steeds minder verkocht. Dit is de traditionele kerstboom van vroeger. Maar deze laat toch wel veel naalden vallen in de verwarmde huizen van tegenwoordig ! Gekapt zijn ze bijna niet meer te koop , maar op pot zijn ze nog wel te verkrijgen. Het is de goedkoopste kerstboom. De naald is donkergroen , scherp , kort en zit rondom de twijg.
Blauwspar ( Picea punguns Glauca )
Deze Spar heeft zeer scherpe naalden met een dof groene tot blauwgrijze kleur. De kegels die aan de tak hangen zijn 6 tot 120 mm groot , de takken zijn dan ook stevig. De Spar verspreid een sterke dennengeur. Deze worden zowel gezaagd als op pot verkocht. Oppassen met kleine kinderen vanwege de scherpe naalden !
Dwergspar ( Picea glauca Conica )
Deze Spar groeit traag , groeit kegelvormig en is groen van kleur. De nieuwe uitlopers zijn zeer licht van kleur wat een mooi contrast geeft. Dit soort Sparretjes worden vaak op de vensterbanken , op tafels , maar ook in potten bij de voordeur gezet met verlichting erin. Ze verlangen wel een lichte plaats en de aarde vochtig houden. Ze zijn zeer geschikt om later in de tuin te zetten. Ze worden altijd in pot verkocht !
Nobilisboom ( Abies Nobilis )
Dit is een zeer mooie Spar die vaak in mooie etages is verdeeld. Hij heeft een lange zachtblauwe naald en is mooi regelmatig gevormd. De naalden blijven zeer lang aan de Spar , dus nauwelijks naaldval. Hij verspreid ook nog een heerlijke dennengeur ! De takken van deze Spar worden overal te koop aangeboden voor kerststukken , kransen , e.d. Ze worden eigenlijk alleen gezaagd verkocht.
Tips voor de kerstboom
– Voordat u de boom op gaat zetten moet hij goed geacclimatiseerd zijn ! Zo voorkomt u dat de boom schrikt en hierdoor zijn naalden laat vallen.
– Plaats de boom niet te dicht bij de kachel of radiator , dan droogt hij sneller uit ! Zorg voor een hoge luchtvochtigheid.
– Zet de boom dicht bij het raam of op een lichte plaats.
– Zorg ervoor dat de kluit altijd vochtig blijft.
– Bij een boom zonder kluit : Na aankoop ongeveer 3 cm van de onderkant van de stam afzagen en in een emmer water zetten. Daarna als u de boom in huis in een standaard zet deze regelmatig bijvullen met water.
– Wilt u de boom na de kerst in de tuin planten , haal dan niet de piek eruit. Dit voorkomt dat de boom daarna een raar model krijgt.
– Bespuit deze bomen ook niet met kunstsneeuw.
– Slaat u een kruis onder de boom , laat dan de boom met verse zaagwond dan eerst een paar uur in een emmer water staan. Dan kan hij nog wat water opnemen , wat de houdbaarheid ten goede komt.
– Als u de boom naderhand in de tuin wilt planten , laat hem dan ook weer acclimatiseren.
Veel plezier van uw aankoop !
Verzorging: (Rode) Beuk Liguster
Planttijd Eind okt. –half april Eind okt. –half april
Hoe planten? Met aanplantaarde Met potgrond
Plant afstand afhankelijk v/d maat:
. .5–7 per meter 8–10 per meter
Soort grond Liefst geen zware klei of Doet het op iedere grondsoort, op klei
. .mengen met compost+aanplantaarde . compost toevoegen.
Plaats Zonnig/halfschaduw Zonnig/halfschaduw/schaduw
Verzorging Voorjaar beukenmest, Voor–+najaar koemest of Culterra
. .najaar koemest.
Hoogte D.m.v. snoeien zelf bepalen. D.m.v. snoeien zelf bepalen.
Snoeien Bij aanplant toppen, eind juni Snoeien de hele zomer door.
. .snoeien. Niet bij felle zon. Niet bij felle zon.
Winterhard Goed winterhard Goed winterhard
Wintergroen Blad verkleurd, maar blijft Bij zachte winter groen, bij
. .er heel lang aan. strenge winter kaal.